O NAMA

 

Proizvodnju paprike u Martonošu, započeo je veleposednik i naučnik, grof Karas. Iz martonoške paprike, prvi put je izdvojen  „C“ vitamin, a grof  Karas je bio u timu naučnika koji su za svoje otkriće dobili Nobelovu nagradu.“

Kvalitet zemljišta, klimatski uslovi, broj sunčanih dana u godini i posvećenost poslu, presudno su uticali da proizvođači sa severa Vojvodine, ostvaruju zapažene  rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

Inspirisana tradicijom i iskustvom, domaćinstva Martonoša su godinama usavršavala proizvodnju industrijske začinske paprike. Među prvima su bili i Hajdinovi.

Porodica Dušana Hajdina je u višedecenijskoj posvećenosti, izgradila prestižni proizvodno prerađivački sistem „SD“, dostižući delikatesni kvalitet proizvoda, što je firmu svrstalo u red najznačajnijih proizvođača ovih prostora, gde su kapaciteti proizvodnje začinske paprike, među najvećima u Evropi. Od samog osnivanja, preduzeće se u kontinuitetu modernizovalo i danas dnevno može preraditi od 150 do 200 tona proizvoda, u zavisnosti od sirovine koja se tretira.

U racionalno organizovanoj preradi, začinska paprika zauzima centralno mesto i više od polovine ukupnog ostvarenja čine proizvodi dobijeni od ove poljoprivredne kulture. Počelo se s paprikom, poput mnogih domaćinstava u ovom kraju, a vremenom se delatnost širila i na preradu drugog povrća. Kako su rasli kapaciteti prerade i plasman je bio sve veći, pa je blisko okruženje postalo malo tržište. Iz tih razloga kupci su potraženi i u drugim sredinama, pa se SD danas može posmatrati kao, pre svega, izvozno orjentisana firma, jer na ino tržištu završava oko 90% proizvoda. Proizvodnja je u skladu s ISO 22000 standardom, a roba se plasira u  Francusku, Nemačku, SAD, Kanadu, Australiju, Holandiju, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, a kako ističu najodgovorniji u SD- u, cilj je da se plasman na domaćem tržištu osetno poboljša jer na ovim prostorima, ipak konstantno vlada solidna potreba za začinskom paprikom, naročito u mesnoj prerađivačkoj industriji.

Povrće koje se prerađuje u postrojenjima SD-a  potpuno je domaće jer stiže isključivo sa poljoprivrednih dobara Vojvodine. I  seme začinske paprike je domaćeg porekla. Smatra se da konkurentski proizvođači država okruženja, nisu uspeli da dostignu semenski kvalitet koji se postiže na ovom prostoru.  A takvom kvalitetu, bez sumnje, osetno su doprineli tradicija, iskustvo, tehnološki pristup, klima i sunčanost podneblja.